En hållbar strategi för vårt globala miljö

I dessa valtider är det intressant att ta sig en fundering kring miljöpåverkan både lokalt och i det globala perspektivet. En mätpunkt som har blivit allmänt accepterat är det vi kallar vårt CO2 utsläpp och man pratar om att ha ett CO2 neutralt samhälle och att vi behöver kompensera när individer och företag skapar CO2 utsläpp.

Man är idag ganska överens om att titta på CO2 footprint per capita (dvs utsläpp per individ) när vi jämför mellan olika länder, som ett rättvist mått för hur ett område/land bidrar till jordens hälsa, allt för att skapa överblick och verktyg för hållbara strategier för hälsan på vår jord. Enligt kartan nedan (klicka på den för att komma till källan TelegraphTravel) nedan så ligger Sverige på en hedervärd 13:e plats globalt med ett CO2 utsläpp per person på knappt 4 ton per person, att jämföra med värstingarna USA, Canada, Saudi och Australien som ligger runt 16 ton i CO2 utsläpp per capita.

Världsledande är lilla Danmark på 60kg CO2 utsläp per år och invånare (Finland strax därefter med 90kg). Den siffran får mig att fundera på hur vi beräknar och vad som räknas med i CO2 utsläpp när vi räknar per invånare. Danmark är ett land med mycket vindkraft, mycket lantbruk och väldigt lite tung industri (och därför inga stora mängder utsläpp därifrån).

En av de stora skillnader mot Sverige är just den tunga industrin – Där vi i Sverige har skogsindustri och stålindustri som i sin natur är väldigt CO2 krävande. Sedan är vi precist som i Danmark duktiga på hållbar energi – här genom vattenkraften tex, och vi har också ganska mycket lantbruk.

Hur är det då med annan produktion? hur mycket tung och krävande CO2 utsläppande industri har vi flyttat utomlands till andra länder, och var visar de utsläppen sig i statistiken? Tar våra svenska företag, som förlagt delar av sin verksamhet på entreprenad i andra länder, ansvar för hela kedjan när det gäller CO2 utsläpp?

Om vi tittar på alla de länder som utmärker sig med minst CO2 utsläpp per capita så ligger en del i den så kallade västvärlden och vi kan nog anta att dessa länder har en hög profil när det gäller miljövänlighet och miljötänk, men i får nog ha i bakhuvudet att siffran inte är helt representativ om vi ska ta ansvar för hela kedjan som utgår från de verksamheter vi har i våra respektiva länder.

Ett annat mått är hur miljövänligt et land är jämfört med alla andra – där kommer Sverige på en 3:e plats globalt. Verkligen bra av oss!! – kolla på kartan nedan (lånat från TelegraphTravel – klicka på bilden för att se den interaktivt) för att se hur alla länder fördelar sig.

Med tanke på hur bra vi står oss jämförelse med andra och hur lite CO2 utsläpp vi gör idag (trots tung industri), så tänker jag att vi för jordens global hälsa kanske ska lägga mer krut på export av miljövänliga tekniker till länder med sämre miljötänk och lite mindre på att förbättre redan bra siffror här hemma – detta med hänvisning till 80/20 reglen, att vi med 20% av insatsen har möjlighet att uppnå 80% effekt. Globalt sett borde vi ALLA satsa på de länder som har störst utsläpp OCH störst befolkning för att få mest “bang for the buck” så att säga.

Detta om människans CO2 utsläpp verkligen påverkar den globala uppvärmingen och jordens globala hälsa så mycket som det varnas för.

Sedan är det också viktigt att förstå vilka processer på jorden som faktiskt orsaker störst CO2 utsläpp – och där verkar det som att människan och våra aktiviteter inte är de värsta. Havet verkar också emittera väldigt mycket CO2 och likaså alla jordens aktiva vulkaner för att ta några exempel. Kolla länken här om Jordens temperatur över tid och data om naturligt genererade CO2 utsläpp.

Om detta stämmer är den globala uppvärmningen vi upplever just nu en del av jorden naturliga cykel, där vår påverkan i grunden är marginal.

Sedan är människans misshandel av jorden kanske droppen vi ser som gör att glaset rinner över just nu mer än det hade gjort uta droppen, men vi nog också ska titta på vad det annars är som fyller glaset och om det finns något där vi kan påverka.

Allt som allt är jag helt övertygat om att vi ska göra allt vi kan för att stödja jordens naturliga kretslopp – tänka ekologiskt, lokalt och i harmoni med naturen, men just statistik kring våra CO2 utsläpp som vi försöker kompensera för och går och slår varandra i huvudet med är nog inte det bästa måttet på framgång.

Hur tänker du?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.