Kost och matlagning

Som kostrådgivare utbildat med fokus på artegen lågkolhydratkost betyder det i grunden att jag förespråkar en naturlig glutenfri Lågkolhydratskost. Det har som bas: att undvika kemiska färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel i den mån det går och välja naturligas livsmedel utan innehållsförteckning i den mån det går. Livsmedlen får gärna vara ekologiska och kött gärna gräsbeteskött, vilt och vildfångad fisk, då de har bättre näringsvärden.  Allt lowfat, piller och pulver (carb-blockers m.m.)  går bort. Fokus ligger på god naturlig hemlagat mat utan att vara rädd för det naturliga fett som finns i kosten.

För mig som kostrådgivare betyder Lågkolhydrat att vi inte ska vara rädda för kolhydrater men att vi alla noga bör välja rätt sorts kolhydrater för rätt person och aldrig i så stor mängd som Livsmedelsverket rekommenderar.

Jag anser att vi  ska äta tillräckligt med naturligt fett för att hålla oss mätta, men utan för den sakens skull att dricka grädde och äta smör med sked.

Följande är generella rekommendationer att utgå från.

Ät gärna: Undvik:
 • kött
 • fågel
 • fisk
 • skaldjur
 • ägg
 • grönsaker som växer ovanjord
 • naturliga fetter (stek i smör, kokosfett, ringla olivolja på salladen)
 • helfeta mejeriprodukter
 • nötter
 • bär
 • margarin
 • light-produkter
 • majs
 • gluten
 • glutamat (E621 och dess familj)
 • soja (ekologisk sojasås är ok i rimliga mängder)
 • Stärkelsesrika produkter med många kolhydrater, t.ex. potatis, ris, pasta och bröd

 

Speciella rekommendationer för speciella mål

Värk och inflammation

Undvik gris och charkprodukter som innehåller höga halter av arakidonsyra vilket ökar inflammationerna i kroppen. Ät tillskott av Omega3, ingefära, gurkmeja och kokosfett för att dämpa inflammationerna.  Var sparsam med nötter och fröer. Byt ut raffinerat salt till Annas supersalt (en kombination av naturligt havssalt, örtsalt och  himalayasalt). Antingen mixar du själv eller så köper du i min webshop

Högt blodsocker

Undvik mjölk, yoghurt, fil. Grädde och creme fraiche går bra i mindre mängder. Många klarar inte LCHF-bakverk, kolla om du känner ett sug 30 minuter efter att du ätit något med sötningsmedel, i så fall har du fått en blodsockerdipp. Hjärnan uppfattade den söta smaken och trodde att att den behövde skicka ut insulin i blodet (=fettinlagring).

Övervikt

LCHF-bakverk, nötter och bär går helt bort. Många behöver även ta bort mejerier för att gå ner i vikt. Fokusera på kost FLM – Frukost Lunch och Middag, utan en massa snacks och ersättningar.

Undervikt och växande barn

Ät gärna rotfrukter, nötter, bär och måttligt med frukt.

 

Mer rekommendationer

Som Lågkolhydrat och artegen kostförespråkare rekommenderar jag inte heller fiberfin, hi-mazeheläggspulver och liknande, det är inte naturligt och innehåller för mycket skräp. Se ordlista för förklaring.

Vi bör alla försöka att äta så lite bönor och baljväxter som möjligt av flera olika skäl – bl.a pga. fytiner och lektiner som finns i förhållandevis höga koncentrationer i dessa produkter som skapar oreda i våra kroppar.

Exakt mängd av kolhydrater, fett och protein en individ ska äta är olika. Som kostrådgivare kan jag hjälpa dig att hitta rätt nivå för just dig. Som kostrådgivare hjälper jag dig också förstå varför jag rekommenderar och inte rekommenderar ovan livsmedel.

Vi bör alla försöka i möjligaste mån hitta livsmedel som är ekologiska och kravmärkta. Produkterna får gärna vara märkta med Fair Trade så andra människor inte tar skada av det vi äter.

Jag är som alla andra lågkolhydrat och artegna kostförespråkare övertygad om att naturlig mat är det bästa för våra kroppar och därför ska vi äta riktig mat. Därmed går låtsasmat -produkter som pulver och “barer” bort, liksom low-carb-mixer med konstigt och onaturligt innehåll. Lär dig läsa innehållsförteckningar och vad olika ingredienser faktiskt betyder. Om du vill ha hjälp att komma igång med detta på bästa sätt kan du anlita mig att komma till dig där vi tar en rundvandring i din lokala mataffär och pratar igenom alternativ och bra versus dåliga val.

Det finns mycket mer att säga om kosten vi förespråkar, om exakta mängder och undantag. Följ med här på sajten så får du djupare kunskap eller ännu hellre, gå en kurs eller föreläsning hos mig och lär dig vad bra naturlig kost är och varför något är bra. .

Vi kostrådgivare känner inte igen oss i den bild av LCHF som media ibland målar upp. Vi kostrådgivare varken äter eller förspråkar ett större proteinintag än Livsmedelsverket. Vi dricker inte heller grädde eller karvar rent smör som middag. Vi förespråkar näringstät, artegen och naturlig kost med högt intag av grönsaker som den naturliga kolhydratkällan.

Vi kostrådgivare rekommenderar en individanpassad artegen lågkolhydrat-kost vilket betyder olika nivåer av kolhydrater, fett och protein till olika individer – beroende på personens förutsättningar och mål. Vi kan alltså förespråka en paleo-liknande kost till någon, och en mycket kolhydratliberal kost till någon annan. Därför kommer det ibland se ut som vi säger mot oss själva, denna sida finns för alla nivåer. Ena dagen kan jag skriva en lång artikel om sockrets farliga egenskaper, nästa dag kan jag publicera ett recept med 1 msk socker för 10 personer. Det är alltså inte svart eller vitt! Undantag kan somliga göra och för somliga skulle det innebära en katastrof.

Texten ovan har lånats från Kostrådgivarna med mindre modifikationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.