Fläsklägg med rostad mos och skirat smör – och lite buljong blev det också

nomnomnom – läs inte vidare om du inte vill ha rejäl husmanskost med en liten tvist.

Från vår lokala köttbutik hade vi lyckats lägga vantarna på en 1.8kg rimmat fläsklägg från en lycklig gris. Denna skulle såklart tillagas lååångsamt i våran crock-pot och med ett gott mos till.

Eftersom jag inte är så förtjust i det traditionella rotmoset så blev det en lite annan mos jag fixade till – och vilket mos det blev – Halleluja.

Mos gjordes på :

  • 1 del blomkål (1/3 av ett stort huvud)
  • 1 del kålrot (1/3 av en ganska sdtor kålrot)
  • 1 del palsternacka (2 palsternackor – ganska stora)
  • och därtill 1 gult lök
  • Olivolja
  • en rejäl klick smör
  • 1 dl grädde

Jag började med att dela grönsakerna i mindre bitar och rosta i ugnen på 225 grader. Detta gjordes efter jag lagt grönsakerna på en bakplåtspapperförsedd bakplåt och fördelat generöst med olivolja och supersalt över dem. Äventyret i ugnen var ca 20 – 25 minuter – tills alla bitar var mjuka och med tydligt rostat textur.

Stoppade sedan allt i en gryta med smöret och grädde och körde till önskad konsistens med stavmixer.

Skirat smör gjordes på enklaste viset genom att ta smör och lägga i en tjockbottnat gryta. Smälte smöret på låg värme och lät det småbubbla under ca 15 minuter. Hällde i såssnipa och lät bottenfällningarna åka ut med soporna.

Fläskläggen gjordes som sagt i crock-pot. 10 timmar på låg. I grytan lade jag också 1 grovhackat lök, 2 grovskivade morötter med skal, 10 krossade vitpepparkorn och 10 krossade pepparkorn. Sedan hällde jag över kokande vatten tills det mesta av läggen var täckt. Vände köttet i grytan efter 5 timmar så alla sidor fick njuta av vätskan.

Efter 10 timmar ramlade köttet enkelt av benen och var redo för servering direkt, tillsammans med moset, smöret och vår vinterfavorit – rödkålsalladen.

Resterna av soppan silade jag och kokade in till buljong för användning i såser och gryträttar. minimalt med svinn och vi tog till vara på allt det götta!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *