Dagens lunch – varmrökt lax och David Perlmutters bok – ”Hotet mot din hjärna”

Det är inte ofta jag tar en hel ledig dag – men idag blir en sådan – alltså bortsett från att skriva detta 🙂

Var på LCHF kryssningen i helgen och fick lyssna på några inspirerande föreläsningar samt en paneldiskussion kring mat för hälsan.

Personer som Andreas Eenfeldt, Annika Dahlkvist och Ann Fernholm föreläste både kring LCHF historik och sockrets påverkan på kropp och hälsa och en kunnig panel bestående av Ralf Sundblad, Mats Humble, Martina Johansson, Björn Hammarskjöld och Jonas Bergkvist diskuterade mat för hälsan. Där var vi inne på betydelsen av fett i kosten bl.a. utifrån byggandet av D-vitamin – som inte är att se som ett vitamin men mer som ett hormon som agerar kommunikatör i kroppen och knoppen och är viktigt för hjärnans funktion.

Ralf och Björn pratade även om en ny metaanalys om LDL’ets betydelse för dödlighet bland äldre (män över 60) där det visas att LDL inte är att anse som farligt som vi alltid hör, och på frågan om statinernas varande eller icke-varande blev det ett rungande – TA BORT. Att biverkningarna är större än den potentiella vinsten i livslängd (där förbättringen i livslängd, at best, är en fråga om dagar i jämförelse med det försämrade livskvalitet pga biverkningar).

Min största take från helgen är att det har hänt väldigt mycket kring vår förståelse av kosten som vår medicin sedan LCHF rörelsens början för sisådär 10 -15 år sedan, men att det tyvärr återstår en lång väg att gå.

En sak som slog mig är att många inom LCHF har lika mycket skräck för kolhydrater som ”etablissemanget” har för fettet. Vad vi nog behöver inse är att vi behöver båda – i bra kvalitet och rätt mängd. Vad vi behöver för långsiktig hälsa är att äta arteget i rätt dos och mix.  LCHF är definitivt ett bra steg åt rätt håll för att bryta samhällets fettskräck men sedan måste vi inse att vi som art är omnivora och att vi därför genetisk är byggda för att äta både kött grönsaker och fett.

Dagens lunch blev därför baserat på

  • varmrökt lax (bra protein och fett incl Omega3)
  • på en bädd av spenat (järn, Magnesium, B9…)
  • med rostade sesamfrön (järn, kalcium, magnesium, zink, B vitaminer..)
  • paprika (c-citamin, fibrer)
  • tomat (c-vitamin, kalium)
  • löskokt ägg (bra fett och protein)
  • Röra på cypriotisk yoghurt och rödlök (bra fett, c-vitamin, flovonoider, fibrer)

Har länge haft David Perlmutters bok ”hotet mot din hjärna liggande” och nu blir det av att dyka ner i den. Ska bli intressant att se vilka guldkorn som hittas att lägga på den nuvarande kunskapen. Jag förespråkar ju redan en glutenfri kost väl vetande att det är ett gift som är mycket drivande för inflammationer i både kropp och knopp.

Ha en fortsatt trevlig måndag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *