Kvitto på kosten

För snart 10 år sedan lade jag om kosten för att få kontroll på min IBS. Jag gick då från typiskt tallriksmodellätande, kolhydratrikt med lättprodukter och margariner, till en kosthållning med så lite stärkelse i som möjligt. Detta utvecklade sig (för ett decennium sedan) under några månaders experimenterande till det vi idag skulle kalla lågkolhydratkost.

Min kost idag ser ut som följer :

 • Mycket grönsaker (minst 10 – 15 olika sorter per vecka) och varierat råa och tillagade.
 • Varierade proteinkällor
  • Fisk i princip varje dag om så bara som rökt lax till en bit knäcke eller en sillbit till ägget
  • kravmärkta ägg och rekokyckling
  • vilt
  • ekologisk nöt och gris (gärna gräsbetat)
 • Fett – äter det som finns naturligt i mina proteinkällor. Stekar i smör eller kokosolja och äter därtill fullfeta mejeriprodukter som del av röror/såser.
 • Därtill äter jag en varierad mix av nötter och frön varje dag och gärna lite rotfrukter (då helst morötter, palsternacka, kålrot eller rödbetor och bara ibland sötpotatis/potatis).
 • Ska jag lyxa till det blir det mörk choklad, och om barnen en sällan gång kommer på att de vill ha dessert får den som kom på det även göra den. Dessa sällsynta gångar så äter jag utan att skämmas, väl vetande att det får effekt på magen.

Jag dricker primärt vatten till mina måltider dock te till frukost – och också te emellan måltiderna. Fredagar och lördagar blir det oftast till vin till middagarna. Här också utan dåligt samvete.

Jag strävar efter att äta 3 måltider per dag, men ibland blir det bara till två.

Innan frukost intar jag alltid saften från ½ pressad citron och tar mig en omega3 shot. Detta är det enda tillskottet jag tar och låter resten sköta sig via kosten.

Hur har det då påverkat mig ? – inte känner jag mig nära någon hjärtinfarkt i alla fall, fast jag inte äter spannmål och är orädd för det mättade fettet.

Fick nyss tillbaka svaret på min fettsyretest som jag lämnat in och fick svaret att min omega6/omega3 balans ligger på perfekta 3:1 och med gott om omega3 i kroppen (blodprovet visade en bit över de rekommenderade 8%).

Känner mig verkligen pigg, snabbtänkt och klar i huvudet med en bra vilopuls (ligger oftast under 60). Så gött att må bra.

Och där har jag definitivt inte alltid varit. Mer om det imorron.

En tanke om “Kvitto på kosten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *