Ekologiska ägg och fiskmjöl

Mycket snack i pressen om att man hittat större mängder miljögifter i ägg från ekologisk utfodrade höns än i icke-ekologiska ägg.

Låt oss då titta på vad detta handlar om –

  1. Mängderna uppmätta gifter är fortfarande långt under godkände tröskelvärden – fast högre än vid icke-ekologiska ägg.
  2. Man misstänker att det kommer sig av att det ekologiska fodret innehåller fiskmjöl – och att det är därifrån gifterna kommer

Man kan då fråga sig – varför tillsätter man fiskmjöl i hönsfoder ? Höns äter vad jag vet inte naturligt fisk ??

Jag ringde vår lokala ekologiska äggproducent och frågade – och svaret var ganska enkelt.

Hönsen idag är högt producerande av ägg. Där ”gamla” hönsraser kanske producerar 3 ägg i veckan är höns i dagens äggproduktion framavlade för hög produktivitet och ger upp emot 1 ägg om dagen. För att kunna göra detta behöver hönsen såklart tillräckligt med byggstenar i form av näringsrik och näringsriktig mat. Utan den får de näringsbrister om så mycket byggmaterial ska gå till äggproduktion.

En av de byggstenar som hönsen behöver extra mycket av för att kunna göra ägg i den volymen, utan att få näringsbrister, är en essentiell aminosyra som finns i hög dos i fiskmjöl. Om hönsen får för lite av den, gör det bland annat att de plockar både sig och varandra så de blir nakna.

Man kan då argumentera att fisk inte är en normal del av en frittlevande hönas diet, så hur löser dessa (alltså de vilda höns) då problemet? Enkelt – En normalproducerande höna (dvs som lever som den är byggd till från naturens sida)  behöver inte lika stor andel av denna essentiella aminosyran som den högproducerande (industriella) och när den lever vilt och går fritt ute och pickar, så får den den mängden den behöver genom de insekter och skalbagger den plockar.

Med den insikten vore det bästa ju såklart att gå efter småskalig ägg produktion. Dvs att flytta över till självhushåll där alla klarar sin egen försörjning med ”gamla” hönsraser som går i en liten hage i trädgården. De som har den lyckan att kunna göra det har goda förutsättningar för att få de naturligaste ägg.

Alla har dock inte den möjligheten och i princip alla höns i kommersiell hönsproduktion är högproducerande höns, som behöver den extra tillsatta aminosyran. Alternativet till fiskmjölet är då syntetisk framställd aminosyra eller också GMO produktion.

Av dessa alternativ väljer jag alla gångar fiskmjölet !!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *